This is a free Purot.net wiki
  • View:

''Ametisti on Lapin jalokivi''

''Ametisti on Lapin jalokivi''

Lampivaarassa sijaitseva Ametistikaivos voi olla ainoita jalokivikaivoksia maailmassa, jonne vierailijoilla on mahdollisuus päästä. Lampivaaran ametistit ovat syntyneet 2000 miljoonaa vuotta sitten, paikallisen suurvuoriston uumenissa. Nyt tunturin laella toimiva kaivoksen toiminta jatkunee vielä jopa satoja vuosia, koska ametistia ei kaiveta suurilla koneilla eikä kiveä myydä raaka-aineeksi. Tämä mahdollistaa retket vierailijoille, jotka pääsevät itse etsimään oman ametistin kaivokselta mukaansa.

Kaivosohjelmassa vierailijat kuulevat alueen geologiasta, historiasta, kivien fysiikasta ja kemiasta sekä jalokivien ominaisuuksista ja käytöstä.

Ametistikaivokselle vaelletaan vaelluspolkua pitkin Pyhä-Luoston kansallispuiston maisemissa. Lyhyin reitti lähtee Ukkoluoston pysäköintialueelta, josta matkaa tulee n. 2,5 km. Reitti kulkee latupohjaa pitkin, joten se on helppokulkuinen. Matkaan kannattaa varata aikaa n. 45 minuuttia. Valittavana on myös vaihtoehtoisia, haastavampia reittejä. Kansallispuistolain mukaisesti yksityisautoilu Lampivaaraan ei ole sallittua. Tilausajoneuvot ja taksit voivat sopimuksesta tuoda kaivosvieraita kahviolle saakka.

 

Kesähinnat: aikuiset 16 € ja lapset alle 12-v. 9 €. Perhelipulla kahden maksavan vanhemman mukana joka toinen alle 12-v. lapsi veloituksetta.

 

Talviaikataulu 1.12.2015 – 15.4.2016

Kaivos on avoinna talvella maanantaista lauantaihin (sunnuntaisin suljettu) ja opastettuja kierroksia on päivittäin kaksi (klo 11:00 ja 14:00).

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username