This is a free Purot.net wiki
  • View:

Kirkot

Kirkot 

 

Petäjäveden vanha kirkko hyväksyttiin vuonna 1994 Unescon maailmanperintökohteeksi tyypillisenä itäisen Skandinavian puuarkkitehtuuritradition edustajana. Kirkko rakennettiin vuosina 1763-1764, ja sen rakennutti Jaakko Klemetin Leppänen ja paikalliset kirvesmiehet. Kirkon sisätilojen tunnelman muodostaa käsin veistetyt hirsiseinät sekä lattialankkujen ja penkkien hieman epäsäännöllinen asettelu.Se on nykyään suosittu vihkikirkko, ja kesäsunnuntaisin siellä pidetään jumalan palveluksia mutta Joka vuosi joulupäivän aamuna kirkossa järjestetään joulujumalanpalvelus, jossa vanhan perinteen mukaan istutaan turkit päällä ja kintaat kädessä. 

Kerimäen kirkko Kerimäen kirkko on maailman suurin puukirkko, jonka pituus on 45 metriä, leveys 42 m ja korkeus 27 m, ristin huippuun 37 m. Kirkon penkkien yhteenlaskettu pituus on noin 1670 m ja istumapaikkoja löytyy yli 3000 hengelle. Seisomapaikkoineen kirkkoon mahtuu kerralla n. 5000 ihmistä. Piirustukset laati kirkon arkkitehti Anders Granstedt v. 1844 aikaisempia piirrustuksia suurentaen  tavoitteena, että puolet silloin olevista pitäjän asukkaista mahtuisi kerralla kirkkoon.  Kirkko valmistui 25.9.1847. Iso kirkko on lämpimän vuodenajan kirkko, jumalanpalvelusten, vihkitoimitusten, juhlien, konserttien ja turismin paikka.  

Lappeenrannan ortodoksi kirkko on Suomen vanhin ortodoksinen kirkko vuodelta 1785. Sitä kutsutaan myös nimellä jumalansynnyttäjän suojeluksen kirkko.

Imatran Pyhälle Nikolaoksen ortodoksinen kirkko (Vuoksenniskantie 3) on valmistunut vuonna 1956 ja kirkon ikonostaasi on uudistettu vuosina 2010–2011. Kirkon lähellä sijaitsee Imantran seurakuntatalo. Imatra kuuluu Lappeenrannan ortodoksiseen seurakuntaan.
 

 
 
 

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username