This is a free Purot.net wiki
 • View:

Turku

Saaristolaiskulttuuri

Turku: 

Maailman kauneimpaan Turun saaristoon kuuluu noin 40.000 saarta ja luotoa. Sinne päästäksesi et välttämättä tarvitse edes venettä, sillä vaikkapa Saariston Rengastietä pitkin pääsee ulkosaariston porteille asti myös pyörällä, moottoripyörällä tai autolla. Laivojakin saaristoon kulkee – esimerkiksi Aurajoelta Turun keskustasta. 

 

Aavameri: 

Maailman laajin saaristo Saaristomeri koostuu yli 50 000 saaresta ja luodosta. Saaristomeri on yksi maailman upeimpia paikkoja merimelontaan. Joka niemenkärjen takaa löytyy jotain uutta tutkittavaa. Näin lähelle luontoa pääsee vain kajakilla. 

Aavameri järjestää erittäin laadukkaita, kaikille tarkoitettuja päiväretkiä maanantaisin sekä iltaretkiä torstaisin. Lähtöpaikka näille retkille on Saaronniemi Turun Ruissalossa. Muina aikoina ryhmät voivat tilata omia retkiä. Suosittuja ovat esimerkiksi yhden päivän perheretket sekä viiden päivän ulkosaaristoretket, joiden aikana yövytään teltoissa mahtavilla saarilla. 

Aavameri myös vuokraa laadukkaita kajakkeja ja merimelontavälineitä. Lue lisää vuokrauksesta. 

(lähde: www.visitturku.fi) 

 

Airisto: 

Airisto no noin 20 kilometriä pitkä merenselkä Turun saaristossa Naantalin, Turun ja Paraisten merialueilla.  

Syvimmillään yli 90 metriä syvän Airiston halki kulkee Naantalin laivaväylä, jota pitkin seilaavat mun muassa Ruotsin-laivat Turun satamaan. Airiston rannalla Paraisilla sijaitsee Airiston venesatama ja lomakeskus, jossa toimii perinteikäs Hotelli Airisto Strand. 

Muita matkailumielessä suositeltavia paikkoja Airistolla ovat esimerkiksi historialtaan huima Seilin saari sekä Loistokari, jolle s/s Ukkopekka tekee Turusta illallisristeilyjä kesäaikaan. 

(lähde: ww.visitturku.fi) 

 

Herrankukkaro: 

Virkistävä ja työhyvinvointia ylläpitävä tyhy-päivä löytyy kauniista saaristosta tunnelmallisesta kalastajakylästä. 

Herrankukkaron isäntä toivottaa vieraat tervetulleiksi ja tarjoilee tervetuliaisjuoma tervaplörön saaristonkylän tapaan. Tyky-päivän ohjelma suunnitellaan ryhmän toiveiden mukaan esim. Torpparin pihapelit, Rysäveneretki Pirtukuninkaan kätköluolille tai nautiskellaan nuotiolla; Tikkukalan ja makkaran paistoa. 

Päivän lopuksi mahdollisuus savusaunaan ja saaristolaiskylpylän palveluihin. 
Rymättylään matkataan joko linja-autolla tai meriristeilyllä Turusta. Voimme myös varata kuljetukset puolestanne. 
  
Kiinnostuitko? 

Kysy lisää ja pyydä tarjous! 

 

Brandig scandinavian Islands: 

Branding Scandinavian Islands on Euroopan Unionin Central Baltic Interreg IV A -rahoitteinen hanke, jonka tarkoituksena on markkinoida Turun ja Tukholman välistä saaristoa yhteisen Scandinavian Islands -nimen alla sekä kehittää saaristoa vastaamaan paremmin kansainvälisten markkinoiden tarpeita. 

Hankkeen pääyhteistyökumppanit ovat Visit Skärgården, Visit Åland ja Turku Touring yhdessä saaristokaupunki Paraisten kanssa. Hankkeen tavoitteena on kasvattaa ulkomaalaisten matkailijoiden määrää SI-alueella 10 % vuodesta 2008 vuoteen 2013. 

Tavoitteeseen pyritään yhteisen tuotekehityksen ja yhteismarkkinoinnin kautta sekä SI-alueen tuottajien kilpailukyvyn kasvattamisen ja laadun kohottamisen avulla. Markkinoinnin pääkohdemarkkinat ovat Saksa, Hollanti ja Iso-Britannia. Scandinavian Islands- tuotemerkki on myös laatutakuu matkailijoille. Sitä saavat käyttää vain laatuvaatimukset täyttävät yritykset. 

 

500 

 

Finlandia Sailing: 

Branding Scandinavian Islands on Euroopan Unionin Central Baltic Interreg IV A -rahoitteinen hanke, jonka tarkoituksena on markkinoida Turun ja Tukholman välistä saaristoa yhteisen Scandinavian Islands -nimen alla sekä kehittää saaristoa vastaamaan paremmin kansainvälisten markkinoiden tarpeita. 

Hankkeen pääyhteistyökumppanit ovat Visit Skärgården, Visit Åland ja Turku Touring yhdessä saaristokaupunki Paraisten kanssa. Hankkeen tavoitteena on kasvattaa ulkomaalaisten matkailijoiden määrää SI-alueella 10 % vuodesta 2008 vuoteen 2013. 

Tavoitteeseen pyritään yhteisen tuotekehityksen ja yhteismarkkinoinnin kautta sekä SI-alueen tuottajien kilpailukyvyn kasvattamisen ja laadun kohottamisen avulla. Markkinoinnin pääkohdemarkkinat ovat Saksa, Hollanti ja Iso-Britannia. Scandinavian Islands- tuotemerkki on myös laatutakuu matkailijoille. Sitä saavat käyttää vain laatuvaatimukset täyttävät yritykset. 

 

500 

 

Finnlines: 

Matka Ruotsiin ja takaisin ei ole lainkaan pitkä. 

Ruotsi on vain kahdeksan tunnin laivamatkan päässä, kun matkustat mukavasti Finnlinesilla. Lähtöjä Naantalista Kapellskäriin on jopa kolme päivässä. Laivalla on buffet-ravintola, tilavat hytit, myymälä, leikkihuone sekä baari. 

Finnlines vie arkiaamuisin Naantalista Långnäsiin Ahvenanmaalle ja iltapäivisin Långnäsistä takaisin Naantaliin. 

Uutta! 16.6.–31.8.2014 Finnlines kulkee kahdesti päivässä Naantalista Ahvenanmaan kautta Kapellskäriin ja toisin päin. 

 

Vepsän ulkoilusaari ja luontoreitit: 

Turun kaupungin ulkoilusaari on muinoin toiminut salakuljettajien piilopaikkana. Nykyään Vepsä tunnetaan suosittuna päiväretkikohteena ja Turun kaupungin virkistysalueena. 

Vepsän saari sijaitsee keskellä Airiston ulappaa. Saari on mainio päiväretkikohde, jonne vie Turusta useita vesibussivuoroja päivittäin. Mahtavan, 27 metriä merenpinnan yläpuolella kohoavan kallion laelta voi tähyillä maisemia Satavan, Nauvon ja Rymättylän suuntaan. 
 
Vepsässä on turvallinen uimaranta, kioski, kahvila-ravintola sekä vuokrattavia saunoja, veneitä ja kanootteja. Pidempään viihtyville löytyy myös majoitusvaihtoehtoja vuokrattavista lomamökeistä. 

Vepsän vuokramökit 

Mökit ja hinnasto 2015 
Kaikkien mökkien varustukseen kuuluvat vuodevaatteet. Ruokailuvälineet ja aterimet eivät kuulu mökkien varustetasoon, mutta niitä voi lainata panttia vastaan. Kaikissa mökeissä on sähkölämmitys. 

Saunavaraukset tehdään saarelle saavuttaessa. Vepsä on oivallinen paikka niin mökkeilyyn kuin suuremmillekin leireille, sillä saaren hirsisissä lomamökeissä ja harjakattoisissa retkeilymökeissä on majoitustilaa yhteensä 75 hengelle. Saarella voi myös mainiosti majoittua teltassa erillisellä telttailualueella, tai omassa veneessä vierasvenelaiturissa.  

Saaressa on A-oikeuksin varustettu kahvilaravintola ja kesäkioski, jotka ovat avoinna säännöllisen päivittäisen vesibussiliikennöinnin aikana 30.5.–30.8. Ravintolassa päivittäin tarjolla lounas sekä aikuisten ja lasten alacarte-lista. Uutuutena herkulliset pizzat.  Saaren edustussauna takkatupineen on mainio paikka järjestä esimerkiksi yrityksen virkistyspäivä tai vaikka palaveri keskellä kauneinta Airistoa. Edustussaunalle on tilattavissa etukäteen tarjoilua.    

Turun Ulkoilusaarten historiaa -kirja julkaistiin kaudella 2008. Osta omasi Vepsästä tai Visit Turusta. 

 

Ruissalo camping: 

Saaronniemessä, Ruissalon saaren uloimmassa kärjessä, sijaitsee leirintäalue Ruissalo Camping.  

Hyvinvarustettu asuntovaunualue, uimaranta, sauna, minimarket, sisämajoitustilat ja huoltorakennuksien erilaiset mukavuudet lämpimistä suihkuista pyykinpesutiloihin palvelevat matkalaista. 
 
Saaronniemestä löytyvät myös minigolf-, lento-, sulka- sekä koripallokentät ynnä kuntoreitti, lasten leikkipaikat ja kahvila-ravintola. 
  

Hinnasto 1.6.–31.8.2015 

Leirintämaksu: 

 • Paikkamaksu/vrk 17 € (Camping Key Europe -kortilla 13 €) 

 • Henkilömaksu/vrk 5 €/aik., lapset (alle 16v.) 2 € 

 • Huoltorakennuksen avaimen pantti 10 €/avain 

Sisämajoitus: 

 • Villa Saaro 5-6 hh 105 €/vrk 

 • Villa Zilliacus 2hh 40 €/vrk 

 • Villa Zilliacus 4hh 80 €/vrk 

 • Saaron Torppa 2hh 68 €/vrk 

 • Saaron Torppa 2+2hh 125 €/vrk 

 • Saaron Torppa kok. 165 €/vrk 

 • Saaron renkitupa 2+1hh / 75 €/vrk 

 • Renkitupa 2+2hh 75 €/vrk 

 • Renkitupa kokonaan 150 €/vrk 

Sauna:  

 • Sauna 30€/h 

 • Sauna leiriytyjille 20 €/h 

 • Sauna Camping Key Europe –kortilla 15 €/h 

 • Saunan avaimen pantti 10 € 

Sähköliitäntä:  5 €/vrk 

 

2126 

 

Muumimaailma: 

Muumimaailman portit aukeavat 6.6.2015! Tapaa kaikki tutut hahmot – sekä muutama uusi. (Tiuhti ja Viuhtikin ovat täällä, hurraa!) Kaiken kukkuraksi Muumipeikko on rakentanut oman talon ja odottaa innolla vieraita. Käy peremmälle!  

Satu elää. Eläköön! 

Muumimaailma on hurmaava yhdistelmä Tove Janssonin luomaa satua ja aitoa saaristoluontoa. Tervetuloa vierailemaan – viimeistään paikan päällä huomaat, että Muumien kotisaari tarjoaa tekemistä, näkemistä ja kokemista vaikka toiseksikin päiväksi! 

Kesäteema 2015: Muumipeikko rakentaa talon 

Kun Mymmeli tuli vierailulle Muumitaloon rasavillin lapsikatraansa kanssa, sai Muumipeikko tarpeekseen ja päätti rakentaa oman talon. Tuumasta toimeen! Kesällä 2015 sinäkin voit vierailla Muumipeikon omin käsin – aivan ilman vatupassia – nikkaroimassa mökissä Muumitalon pihapiirissä. Muumipeikon rakennusprojekti on mukana myös Emma-teatterin ohjelmassa. 

Varaattehan vierailuun Muumimaailmassa aikaa vähintään päivän verran, sillä Muumien sininen talo, Niiskun verstasTeatteri Emman esitykset, Satupolku, uimaranta, Papan laiva ja muut Muumien hauskat paikat ja asiat ottavat aikansa. 
 
Muumimaailmassa tapaatte tietysti myös Muumiperheen värikkäine ystävineen. Tuttujen satuhahmojen halaaminen on monelle lapselle kesän paras hetki. Luvassa on myös monenmoista ohjelmaa ja puuhaa yhdessä Muumilaakson asukkaiden kanssa. 
 
Pääsylipun hintaan kuuluu kaksi Muuminäytelmää, joista Päivä Muumimaailmassa sijoittuu sadun maailmaan. Toinen esityksistä on musiikkinäytelmä, joka sopii kaikille katsojille äidinkielestä riippumatta. 
 
Muumipapalle omistetun polun varrella on mm. Nuuskamuikkusen leiriNiiskun verstas ja Huilipuisto Satumetsineen. Näköalapaikalta voi tähytä Suomen presidentin komealle kesähuvilalle vastapäiseen Kultarantaan. 
 
Hattivattien satupolun varrella asuvat sekä Noita että Mörkö. Matkan varrella on myös keikkuva riippusilta sekä muikea labyrintti. 
 
Mamman Keittiöstä ja Muumimaailman muista ruokapaikoista saat mm. kunnon kotiruokaa. Tuliaiset hoituvat Nipsun putiikissa ja terveiset postitoimistossa. Vanhassa Naantalissa toimii Muumimyymälä. Kurkkaa saapumisohjeet etukäteen netistä, niin homma sujuu. Meritietä Muumimaailmaan pääset s/s Ukkopekalla Turusta. Muistathan, että liput saat kätevimmin ja edullisimmin aina netistä osoitteesta www.muumimaailma.fi. 

 

Naantalin kylpylä: 

Naantalin Kylpylä sijaitsee yhdessä Suomen kauneimmista ja historiallisimmista kaupungeista. 

Naantalin Kylpylä toivottaa sinut tervetulleeksi nauttimaan ylellisestä majoituksesta, kylpylän virkistävistä poreista, hemmottelevista hoidoista ja suussa sulavista herkuista merellisessä ympäristössä. Sijaintikin on mahtava, sillä kylpylä sijaitsee vain kävelymatkan päässä Muumimaailmasta ja Naantalin vanhasta kaupungista. 
 
Kylpylän tilavissa huoneissa majoitut mukavasti. Luksusluokan sviitit kutsuvat ikimuistoisen hääyön, syntymäpäivän tai loman viettoon. Allasparatiisissa ja hoidoissa voit nauttia myös rentouttavasta Day Spa -päivästä. Kylpylästä löydät myös runsaasti mielekästä tekemistä aina tenniksestä golfiin. Maittavat ateriat nautit esimerkiksi aasialaisia ja eurooppalaisia makuelämyksiä tarjoavassa Le Soleilissa, pizza- ja pihviravintola Tammikellarissa tai palkitussa Thai Gardenissa. 
 
Naantalin Kylpylä on valittu maailman sadan parhaimman kylpylän joukkoon sekä toistuvasti vuoden kokoushotelliksi. 

 

 

Ulkoilu- ja luontoreitit: 

Turussa on kuntoratoja, ulkoiluteitä ja luontopolkuja aivan keskustan tuntumassa. 
 

 
Aiheeseen liittyviä linkkejä Turussa 

 
Pisimmät retkeilyreitistöt Varsinais-Suomen alueella 

 • Harjureitti / Säkylän-Oripään Harjun retkeilyreitistö. Reitti on pituudeltaan 26 km, joista 11 kilometriä on valaistu. Harjureitti kulkee historiallista Huovintietä, Varsinais-Suomen ainoaa yhtenäistä harjujaksoa myöten, Koskelta Säkylään. 

 • Kuhankuonon retkeilyreitistö.  Yhteensä noin 200 kilometriä maastoon merkittyä ja viitoitettua reitistöä 7000 hehtaarin alueella. Alueen keskipiste on kahdeksan kunnan rajakivi Kurjenrahkan kansallispuiston kyljessä. 

 • Pyhän Henrikin tie Turusta Kokemäelle. 

 • Suokullan reitistö. Retkeilyreitti Raisiosta Vahdolle, matkan varrella Masku ja Rusko. Noin 25 kilometrin pituinen pääreitti yhtyy Vahdolla Kuhankuonon reitistöön. Reitti kulkee turvallisesti lähellä asutusta ja sopii erityisesti luonnossa vähemmän liikkuneelle. 

 • Teijon retkeilyreitistö. Teijon retkeilyalueella Perniössä on yli 40 kilometriä retkeilyreittejä, alueen kokonaispinta-ala on 4000 hehtaaria. Lähtöpaikaksi sopii esimerkiksi Matildanjärvi. 

 
Muita vaellus- ja luontopolkuja 

 • Paimio  

 • Salon seutu  

 

Tehdasfestivaali Manifesti: 

Monipuolinen taidefestivaali järjestetään syyskuussa idyllisessä tehdaskiinteistössä Förin tuntumassa Aurajoen itärannalla.  

1860-luvulta peräisin oleva Manillan idyllinen tehdaskiinteistö sijaitsee Turussa Förin tuntumassa Aurajoen itärannalla. Manilla on vilkas kulttuuritehdas, jossa toimii mm. kolme teatteria, kuvataiteilijoita, valokuvastudioita, arkkitehtitoimistoja sekä muita taide- ja kulttuurialojen pienyrityksistä. 

Manillassa järjestetään vuosittain satoja kulttuuritapahtumia: tanssi- ja teatteriesityksiä, konsertteja, näyttelyitä ja festivaaleja. Tehdasfestivaali Manifesti täyttää Manillan vuosittain syyskuussa. 

Tehdasfestivaali Manifesti 

16.9.2015 - 20.9.2015 

 
Katso vuoden 2015 ohjelma täältä (pdf).  

 

Turun tuomiokirkko: 

urun tuomiokirkko Unikankareen kummulla on Suomen kansallispyhäkkö. 
 
Neitsyt Marialle ja Suomen ensimmäiselle piispalle, Pyhälle Henrikille, omistettu kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1300. Turun tuomiokirkkoa pidetään Suomen arvokkaimpana rakennushistoriallisena muistomerkkinä. 
 
Kansallispyhäkön yksityiskohdat kertovat monipuolisesti Suomen historiasta. Holvikaarien suojissa lepäävät niin piispat ja sotapäälliköt kuin yksi kuningatarkin, Kaarina Maununtytär. 
 
Tuomiokirkkomuseo kirkon etelälehterillä vie matkalle historiaan aina 1300-luvulle asti. Museossa on esillä mm. pyhimysveistoksia ja kirkkohopeita katoliselta keskiajalta lähtien.  

 

 

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username