This is a free Purot.net wiki
  • View:

Linnat ja Rakennukset

Linnat ja Rakennukset

Jyväskylän työväenyhdistyksen kokous- ja teatteritalo on Alvar Aallon ensimmäinen merkittävä julkinen rakennus. Toisen kerroksen umpinaista teatterisalia pitävät pystyssä avoimen katukerroksen toscanalaiset pylväät. Ensimmäisen kerroksen ravintola- ja kahvilatilat on muutettu täysin. Muut tilat on entisöity vuonna 1983. Rakennuksen julkisivut on kunnostettu vuonna 1998. Rakennus on Alvar Aallon klassistisen kauden merkkiteos. Rakennus on avoinna sopimuksen mukaan.

Viitaniemen matalaan puutarhakaupunginosaan Aalto suunnitteli aluetta hallitsevan ja kokoavan korkean asuin kerrostalon, Viitatornin. Rakennusta yksinkertaistettiin Aallon alkuperäisistä suunnitelmista. Tuomiojärven puoleinen epäsymmetrisesti porrastettu julkisivu antaa rakennukselle pystysuuntaisuutta korostavan muodon. Kolmetoistakerroksisessa Viitatornissa on 72 huoneistoa. Rakennus on asuinkäytössä, ulkopuolelta nähtävissä.

Säynätsalon kunnantalo (Alvar Aalto 1949–52) on yksi arkkitehti Alvar Aallon merkittävimmistä töistä, jolla on jo oma asemansa 1900-luvun arkkitehtuurin historiassa. Jo rakennusvaiheessa talo herätti huomiota ainutlaisuutensa vuoksi. Rakennuksen valmistumisen myötä Säynätsaloon on virrannut innokkaita vierailijoita ympäri maailmaa: opiskelijoita, arkkitehtiryhmiä ja yksittäisiä vierailijoita. Vierailijoita on nykyään n. 3000–4000 vuodessa. On todettu, että Kunnantalo on tehnyt Säynätsalosta Suomen kansainvälisesti tunnetuimman saareen. Säynätsalon kunnantalo on toteutettu vuonna 1949 pidetyn kutsukilpailun pohjalta. Rakennus on avoinna ma-pe 8.30–11.30 ja 12.30–15.30. Arkisin on vapaaehtoinen pääsymaksu. Kaksi vierashuonetta.

Olavinlinnaa alettiin rakentaa vuonna 1475 torjumaan idästä tulevat venäläisten hyökkäykset ja näin varmistamaan Savon seudun herruuden säilyminen Ruotsin kruunulla. Samalla päätti linnan perustaja, tanskalaissyntyinen ritari Erik Akselinpoika Tott rakennuttaa mahtavan linnoituksen strategisesti tärkeän Savon alueen turvaksi. Olavinlinnan historia onkin sekoitus keskiajan miekan kalsketta, tykin jylinää ja arkisia askareita linnan jykevien muurien sisällä. Vallanvaihdokset ovat antaneet Olavinlinnalle oman leimansa, joka on yhä nähtävissä linnan moni-ilmeisessä arkkitehtuurissa. Tänä päivänä Olavinlinna on Savonlinnan tärkein matkailukohde, johon voi tutustua ympäri vuoden opastetuilla kierroksilla. Kesällä Olavinlinna toimii Savonlinnan oopperajuhlien näyttämönä. Linnan juhlatilat ovat vuokrattavissa ja toimivat monien erilaisten tilaisuuksien pitopaikkana. Hinnat alkaen 8€ ja linna on ympäri vuoden.

Lähteet: www.visit.jyvaskyla.fi www.visitsavonlinna.fi

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username